Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Ομόφρονοι Κίονες

Οδυσσέας και Πηνελόπη
Οι Κίονες του Ομηρικού Πνεύματος
Ο Οδυσσέας συναντά τη Ναυσικά και μετά την αναφορά για ,το θαυμαστό δένδρο της Δήλου, της λέει πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο σε ένα οίκο σπίτι από το να ομοφρονούν ο άνδρας και η γυναίκα, γιατί έτσι θα ευτυχούν.
Τι λέει ο Οδυσσέας;
Ο Οδυσσέας μιλά για την ομόνοια του ανδρός και της γυναικός, για την ευφυή συνεργασία μεταξύ τους και για την σύζευξη των δύο  ημισφαιρίων του εγκεφάλου, την αρμονία ανάμεσα στην αριστερή και δεξιά πλευρά.
Τα προβλήματα του ανθρώπου ξεκινούν από την κακή σχέση που έχει με τον εαυτό του, είναι ξένος με αυτόν, αντιφατικός και αυτοκαταστροφικός. Συγκρούεται πάντα μέσα του σαν το γκόλουμ, αγαπά και μισεί, καταστρέφει και καταστρέφεται, θέλει και δεν  θέλει, δεν ξέρει τι θέλει και τι να κάνει.
Άλλα  να αποφασίζει το βράδυ, άλλα κάνει το πρωί και άλλα λέει, το μεσημέρι.
Αυτή η διαρκής αντίφαση  ρημάζει το σώμα το ενεργειακό και οι εργασιακές και οικονομικές συνθήκες σε ένα αδηφάγο σύστημα χρηματοπιστωτικό, το αποτελειώνουν.
Βλέπουμε ο άνδρας να προσπαθεί συνεχώς να βγάλει λεφτά για να αγοράσει ακόμη και τη γυναίκα και  τα παιδιά, και η γυναίκα, στο χορό και αυτή της κατανάλωσης, να ζητάει, όλο και πιο πολλά καταναλωτικά άχρηστα αγαθά.
Σε οξύμωρο σχήμα, τα ανθρώπινα όντα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, είτε πληρώνονται πολύ,  είτε λίγο, για να  έχουν ηλίθια  πράγματα και  να ικανοποιούν φτιαχτές ανάγκες.
Οι υπόλοιποι, πεθαίνουν στην ανεργία και στην απελπισία.