Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Οι Συμπληγάδες στην Οδύσσεια



Οι Συμπληγάδες


     Γυρίζοντας από τον Άδη, ο Οδυσσέας,  συνομιλεί με την  Κίρκη, η οποία, τον συμβουλεύει για τον δρόμο του γυρισμού. Του λέει πως, θα συναντήσει τις Σειρήνες και κατόπιν έχει δύο επιλογές. Να περάσει   ή από τις Συμπληγάδες ή από την Σκύλλα και Χάρυβδη. Ο Οδυσσέας προτιμά τη δεύτερη  διαδρομή που στην ουσία, είναι μια  παρόμοια οκτάβα της ίδιας δοκιμασίας.

Ποια είναι η ερμηνεία και γιατί επιλέγει την Σκύλλα και Χάρυβδη σε σύγχρονη ομηρογνωσία;
Οι  Πλαγκτές πλανεμένες κουνημένες, Πέτρες, εκεί που φθάνει αγριεμένο το κύμα της Αμφιτρίτης, είναι 2 κρεμαστοί βράχοι που ανοιγοκλείνουν  ταχύτατα και συντρίβουν το καθετί που θα προσπαθήσει να περάσει ανάμεσά τους. Μόνο περιστέρια  πετούν για να  μεταφέρουν την αμβροσία στους θεούς και μόνο ο Ιάσων με την Αργώ, πέρασε με την βοήθεια της Ήρας.
Οι Συμπληγάδες είναι τα δύο ημισφαίρια του ανθρωπίνου εγκεφάλου, με τις αντίστοιχες λειτουργίες τους, κρεμασμένα στην κορυφή του κεφαλιού. Η αριστερή και η δεξιά πλευρά. Δεν μπορείς να περάσεις ανάμεσά τους χωρίς να συντριβείς και να τρελαθείς,  μπορείς όμως τα ενώσεις, όπως έκανε ο Οδυσσέας στη  Σκύλλα και την Χάρυβδη.  Για αυτόν τον λόγο προτίμησε να οδηγήσει το πλοίο του νου, από εκεί, επιστρέφοντας στην Ιθάκη.

 μ Οδυσσείας

                 Καὶ τὸ καράβι σου ἀπ' ἐκεῖ σὰ σώση νὰ περάση,
δὲ σοῦ ὁρμηνεύω πιὰ ἀπὸ ποῦ τὸ δρόμο σου νὰ πάρης
ἀτὸς σου κρῖνε· ἐγὼ τοὺς δυὸ θὰ σοῦ ἐξηγήσω δρόμους.
Ἀπὸ τὴ μιὰ εἶναι κρεμαστὲς οἱ πέτρες ποὺ ὁλοένα