Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τετραγωνίζοντας τον κύκλο

Φωτογραφία της Ευαγγελινή Μπαλούμη.
Η λογική των Ομηρικών Επών


Το ύψος και το βάθος των  σφαιρικών Ομηρικών πολυδιάστατων Επών

Η τετράγωνη λογική
  Η απόσταση έχει μεγάλη σημασία, όπως μας διδάσκει ο μύθος του Φαέθοντος. Ως απόσταση ορίζεται το μήκος από ένα αρχικό σημείο σε οριζόντιο επίπεδο. Αν το κρατήσουμε σταθερό, γύρω του, φτιάχνουμε  τον κύκλο. Αν το επεκτείνουμε μεγαλώνουμε την ακτίνα και την περιφέρεια. Αν απομακρυνθούμε  χάνουμε την όραση, δεν βλέπουμε το κέντρο. Αν μείνουμε κοντά, χάνουμε το εύρος της περιφέρειας.
Η αρχή της απροσδιοριστίας τονίζει πως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ταυτόχρονα και την θέση και την ταχύτητα του αντικειμένου, ως παρατηρητές υποκείμενα. Δηλ βλέπουμε  στο βάθος ή το δάσος ή τα δένδρα ξεχωριστά, με λόγια απλά.
Δεν μπορούμε πραγματικά;
Η μήπως μπορούμε;  Πως και πότε;
Τι λείπει από την όραση μας;
Το ύψος. Δεν έχουμε ύψος. Το ύψος αποκτάται με την συνείδηση. Ανυψώνοντας την συνείδηση σε γνώση και αυτογνωσία αποκτούμε το ύψος και έχουμε πανοραμική θέα.
Ο Θησέας, μεγάλος ήρωας επιτέλεσε ένα σπουδαίο κατόρθωμα.. Βγήκε από τον Λαβύρινθο και σκότωσε τον Μινώταυρο, πράγμα που σημαίνει σε ελεύθερη ερμηνεία, πως κινήθηκε στο οριζόντιο επίπεδο της γνώσης, το γνωστό, σύνδεσε όλα τα κομμάτια του  κατανοώντας την δεξιά πλευρά, και την λογική.
Ο Δαίδαλος, ο αρχιτέκτων του Λαβύρινθου πέταξε μαζί με τον Ίκαρο. Ο Δαίδαλος νους, είχε δικά του φτερά και άντεχε τις πτήσεις, ο Ίκαρος όμως όχι, και εξ αιτίας τούτου, πέφτει.
Αυτό σημαίνει πως  δεν μπορείς να κλέψεις τη γνώση, να την αποστηθίσεις, να την παπαγαλίσεις, να την αγοράσεις, να την πουλήσεις. Μπορείς μόνο να την κατακτήσεις.
Η κατάκτηση της γνώσης είναι μια οδυσσειακή διαδρομή και με το ύψος της συνείδησης ισοδυναμεί.
Ο Οδυσσέας εξερευνεί το άγνωστο ως θνητός και το κατανοεί, τετραγωνίζοντας τον κύκλο, αλλά εκείνος που ενώνει το Γνωστό και το Άγνωστο τρισδιάστατα, είναι, ο Ηρακλής σε σφαίρες αυτοσυνείδησης φωτεινής.
Μέχρι τότε η λογική μας πρέπει να είναι τετράγωνη και να παραμένει κύβος σε κοφτερή ακμή και τα φτερά, ποτέ ψεύτικα, πλαστικά και δανεικά.
Οι λύσεις βρίσκονται όταν   ανοίγουμε παράθυρο στο άγνωστο και όχι τρύπα στο γνωστό.
Το ίδιο πείραμα, με τους ίδιους παράγοντες, τα ίδια αποτελέσματα θα μας δώσει.. Είναι από την επιστήμη,  αποδεκτό.
Σε απλή μετάφραση στον κόσμο της  ύλης με λόγια πρακτικά. λίγα και καλά: