Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Γιατί καίγεται η Τροία

Η πτώση της Τροίας

Η πτώση της Τροίας ξεκινά από την πτώση του ανθρώπου σε επίπεδα υλιστικά με την βοήθεια τραπεζικών ηγεμόνων, σε συστήματα θεοκρατικά.
Πριν προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο “γιατί καίγεται η Τροία”, θα πρέπει να καταλάβουμε , τι είναι η Τροία και πως και γιατί δημιουργήθηκε.
Το σύστημα αναφοράς μας, είναι τα Ομηρικά Έπη, έτσι όπως έχουν καταγραφεί από την εποχή του Πεισίστρατου, σταθερά. Όχι, άλλες εκδοχές,  γιατί θα χαθούμε. Μπορούμε  όμως να  τις λάβουμε υπ΄όψιν,  χάρη της διερεύνησης της γνώσης, συμπεριεκτικά.
Το επίπεδο  ερμηνείας μας είναι φιλοσοφικό, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και σύγχρονο.
Το ύψος της συνείδησης θα δώσει και την κατανόηση της αλληγορίας.
Θα  μελετήσουμε την ιστορία, ιστορικά ευρήματα, αρχαιολογικές ανακαλύψεις  σε μεταβλητή ιδιότητα και θα προσθέσουμε την παρορμητική, με το στοιχείο της έμπνευσης σε δράση αποτελεσματική.
Η Τροία, και η πολιορκία της είναι το καταπληκτικό έπος του Ομήρου, η Ιλιάς Αχιλλειάς, στο οποίο, ο ποιητής περιγράφει τον θυμό του  παρορμητικού Αχιλλέα, τον 10ον χρόνο της πολιορκίας της , 51 ημέρες πριν την πτώση της, με τον σταθερό, μονολιθικό  και συμπαγή Αγαμέμνονα και τον μεταβλητό Οδυσσέα.  Όλες οι ιδιότητες και η μονομερής ή συμπεριεκτική χρήση τους, είναι εμφανής καθ όλη της διάρκεια της περιγραφής, στους χαρακτήρες  των Τρώων και των Αχαιών, στις δράσεις και στις αντιδράσεις τους.
Να σημειωθεί πως η λέξη “ Έλληνες”  και Ελλάς είναι  σημειολογική  των Επών, αλλά για  αυτό  το θέμα σε άλλο άρθρο, θα αναφερθώ.
Η Τροία κτίζεται από δυο θεούς και  ένα θνητό. Τον Απόλλωνα, τον Ποσειδώνα και τον Αιακό.
Έχει καεί πολλές φορές, πριν  τον Οδυσσέα  και τον Επειό.
Έχει καταστραφεί από τον Ηρακλή την Ατλάντεια εποχή, όταν συνομιλούσε  με τον πονηρό Άτλαντα και ήθελε να κρατήσει για πάρτη του , τον ουρανό.