Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Η μάσκα του πολεμιστή

Η μάσκα του πολεμιστή
Πως φτιάχνεις μια μάσκα

Η μάσκα, η περσόνα, η σκιά, είναι στοιχεία  της ανθρώπινης υπόστασης σε όλο το εύρος της ψυχικής δομής, μιας και τα ζώα και τα φυτά δεν έχουν ,ούτε μάσκα, ούτε περσόνα ούτε  ( ψυχολογική ) σκιά.
Ως σκιά, θα ορίζαμε εκείνο το  ασυνείδητο μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης που παίρνει τα ηνία και δρα ανεξέλεγκτα, ειδικά, αν έχει καταπιεσθεί πολύ.
Ως περσόνα, μια στυλιζαρισμένη, επιτηδευμένη συμπεριφορά , φτιαχτή και πλαστή που συνήθως μας ακολουθεί σε  κάθε κοινωνική επαφή και εξωτερική προβολή.
Όταν το άτομο ταυτίζεται πλήρως με την περσόνα μηχανοποιείται, ρομποποιείται, θυσιάζει τα πάντα για την φτιαχτή εικόνα που θέλει να προβάλει προς τα έξω και παραμένει ξένο με τον εσωτερικό  εαυτό του. πχ πολλοί αρχηγοί κομμάτων και θρησκευτικών οργανώσεων, θαμώνες του ΦΒ,  είναι μόνο ΠΕΡΣΟΝΑ του Φαίνεσθαι  και δεν  έχουν καμιά  ΟΥΣΙΑ του Είναι. Κατατρώγονται από αυτό το κομμάτι της ψεύτικης εικόνας που τους απορροφά  όλη την ενέργεια. Όσο μεγαλυτέρη η περσόνα, τόσο περισσότερη ενέργεια απαιτεί για να συντηρηθεί.
Ως μάσκα, θα  μπορούσε να ορισθεί εκείνο το είδος του προσωπείου  που ένας ηθοποιός ή ακόμη ένας απλός  άνθρωπος χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του ρόλου του και για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μιας συγκεκριμένης στιγμής. Είναι ένας είδος μεταμφίεσης. Ο ηθοποιός μακιγιάρεται και ντύνεται σύμφωνα με τον ρόλο, οι ειδικές δυνάμεις βάφονται  για μια  ειδική αποστολή και δεν επισκέπτεσαι   με μίνι φούστα και βαθύ ντεκολτέ, ένα μουσουλμανικό κράτος  .....ως γυνή.
Συνήθως δεν υπάρχει ταύτιση μάσκας και ανθρώπου και ένας υγιής ψυχισμός  μπορεί να  τα διακρίνει. Στην αντίθετη περίπτωση, έχουμε  ψυχικές διαταραχές και  τα δρομοκαΐτεια είναι γεμάτα από μεγάλους Ναπολέοντες  με τα σύνδρομα τους.
Στην ουσία ο πολεμιστής έχει μια μάσκα για κάθε συναλλαγή, επειδή γνωρίζει  όλο το εύρος της ανθρώπινης δυναμικής και έχει κάνει την καταγραφή. Αυτό δεν τον κάνει αριβίστα ,τυχοδιώκτη και ιδιοτελή, είναι απλώς, το μέσον προστασίας του από την ανθρώπινη τρέλα και παράλογη  "λογική" που ευρέως επικρατεί.
Στα Ομηρικά Έπη, ο Οδυσσέας στον Κύκλωπα χρησιμοποίησε μια μάσκα και ένα παγιδευτικό όνομα και στους μνηστήρες με την μεγάλη περσόνα, παρουσιάστηκε με την  μεταμφίεση " μάσκα"  ενός πτωχού ζητιάνου.
Ο Οδυσσέας είναι μυθολογικό πρόσωπο και ως τέτοιο, ήταν ένας και παραμένει. Αυτό λέει ο ρεαλισμός. Σουρεαλισμός είναι υπερρεαλισμός και αλίμονο ένας άνθρωπος, πρότυπο λογικής κάθε εποχής, να μη μπορεί να ξεχωρίσει την κυριολεξία από την παρομοίωση, τη μεταφορά και την αλληγορία. Να μη ξεχωρίζει την ελεγχόμενη τρέλα, από την ανεξέλεγκτη και να μην έχει αυτοέλεγχο, σοφία και να χάνει το μέτρο και την αρμονία.
Όχι μόνο δεν δικαιούται να λέγεται πολεμιστής, αλλά έχει νικηθεί από  τον πιο μικρό τύραννο, που είναι η σκιά και η  σκοτεινή πλευρά και λέγεται αμετροέπεια, απληστία, οκνηρία, φιλαυτία, αγνωσία αλαζονία και μεγάλη βλακεία.
Η μάσκα του πολεμιστή  δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτή, ούτε χαλαρή και να σμιλευτεί στην σιωπή για να είναι στο λόγο αποτελεσματική, η δε Γοητεία απαραίτητη μαζί με την ΤΟΛΜΗ και την Φαντασία, την έμπνευση και την σοφή στρατηγική.


Αστραία ©©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου